top of page

17 червня 2015 року відбулися парламентські слухання у Верховній Раді України на тему "Сімейна


17 червня 2015 року відбулися парламентські слухання у Верховній Раді України на тему "Сімейна політика в Україні". Пропонуємо Вашій увазі доповідь Мельника Олександра Васильовича (https://www.facebook.com/movps), заступника директора з наукової роботи Інституту

проблем виховання при Національній академії педагогічних наук України на тему:

ЦІННОСТІ СУЧАСНОЇ СІМ’Ї: НАЦІОНАЛЬНІ ТРАДИЦІЇ ТА ГЛОБАЛЬНІ ВИКЛИКИ (русская версия выступления здесь: http://link.ac/4Uc71)

Шановний пане голово! Шановні присутні!

Сім’я – це основа нашого суспільства, це невичерпне і найпотужніше джерело розвитку кожного громадянина нашої держави і держави в цілому. Духовність і гуманізм, громадянськість і патріотизм, гідність і самоповага, самостійність і відповідальність беруть початок свого розвитку в сім’ї. Саме тому і це цілком закономірно, сьогодні ми повертаємося до питання сімейної політики в Україні, до обговорення її цілей і завдань.

У своєму виступі я поділюся з Вами судженнями щодо висхідної точки, старту, з якого ми маємо розпочати цю нелегку, а головне тривалу і вкрай необхідну справу. Такою відправною точкою має бути визначення переліку базових, світоглядних сімейних цінностей, від яких ми будемо відштовхуватися, розгортаючи дійсно дієву сімейну політику в Україні.

На мою думку такими цінностями мають бути такі.

ПЕРША. СІМ’Я – ЦЕ ЦІННІСТЬ. Безумовне прийняття цієї цінності свідчитиме про те, що в нашій державі визнається значущість сім’ї як пріоритетного соціального інституту життєдіяльності кожної людини, її творення, функціонування і розвитку. Сім’я – це природнє, обов’язкове й необхідне середовище народження та життєдіяльності кожного громадянина.

ДРУГА. СІМ’Я – ЦЕ ЛЮБОВ. Прийняття цієї цінності свідчить про те, що щаслива, гармонійна, згуртована сім’я, здорова морально-психологічна атмосфера в ній не виникають і функціонують самі по собі. Основу такої сім’ї творить любов. Це глибокі почуття, потужні і тривалі позитивні переживання, це пристрасті і ніжність, які емоційно єднають її членів на духовному, психологічному і фізичному рівнях. Любов у сім’ї оберігається і примножується.

ТРЕТЯ. СІМ’Я – ЦЕ ЩАСТЯ. Ця базова цінність свідчить про те, що сім’я, джерелом створення та розвитку якої є любов, має бути щасливою. Сім’я не створюється для страждань, вона об’єднує на основі любові людей, які мріють і прагнуть бути щасливими разом. Щаслива сім’я – це напружена й наполеглива щоденна праця її членів. Щасливу сім’ю нескінченно творить родина, її плекає й охороняє держава, вона не байдужа суспільству.

ЧЕТВЕРТА. СІМ’Я – ЦЕ РІВНІСТЬ. Згідно цієї базової цінності ми приймаємо й визнаємо те, що в щасливій сім’ї, джерелом створення та розвитку якої є любов, безумовним є рівність її членів. Безумовним тут означає те, що приймається визнається без будь-яких додаткових умов. “Ми різні, але ми рівні” – саме в цих словах найбільш яскраво виявляється ця четверта базова світоглядна сімейна цінність. Рівність – це прийняття і визнання прав і відповідальності кожного члена сім’ї і кожної сім’ї в державі.

П’ЯТА. СІМ’Я – ЦЕ РОЗВИТОК. Ми маємо розуміти й усвідомлювати те, що щаслива сім’я це не щось, дане людині один раз незмінне і на все життя. Сім’я – це середовище розвитку кожного її члена, народження і розкриття природніх обдарувань людини. Щаслива сім’я – це сім’я яка розвивається і в якій розвиваються всі її члени.

Шановні учасники парламентських слухань. Ці судження це не просто гасла або ж лозунг. Усвідомлюючи значущість сім’ї як соціального інституту життєдіяльності людини та стурбованість щодо рівня готовності молоді до майбутнього сімейного життя на основі традиційних для України ‪#‎сімейних_цінностей‬, родинних традицій і звичаїв, подружніх і батьківсько-дитячих взаємин, ще у 2011 році група науковців Інституту проблем виховання НАПН України, колектив відділу виховної роботи Інституту інноваційних технологій і змісту освіти МОН України (керівник відділу Корецька Леся Володимирівна (https://www.facebook.com/koretskaja), вона присутня у цій поважній залі) і Міжнародна громадська організація “Рада Сімей України” на чолі з її головою Пріт Віктором Івановичем (https://www.facebook.com/victor.prit) розпочали крок за кроком рухатися у напрямі розроблення й експериментального впровадження комплексу заходів з формування у дітей та учнівської молоді сімейних цінностей. За цей короткий час нами зроблено достатньо багато. Нині ми вже наближаємося до започаткування широкомасштабного всеукраїнського експерименту, яким плануємо охопити різні типи навчальних закладів, всі регіони нашої держави і всі вікові групи дітей та їхніх батьків. Відзначу, у цій важливій справі нас сприймає молодь, розуміють батьки, долучаються педагоги, підтримує керівництво НАПН України та МОН України.

Проте, вже сьогодні ми фіксуємо, що окремі аспекти вийшли далеко за межі школи: перше – потрібно відійти від тактики вирішення проблем по мірі їх надходження і перейти до стратегії культивування в суспільній свідомості життя в щасливій сім’ї; друге – ця проблема комплексна і над нею мають об’єднатися і працювати різні категорії фахівців і установи різного відомчого підпорядкування і форми власності; третє – не можна оминути проблему алкоголізму, в тому числі й дитячого, й інших негативних суспільних явищ, які мають бути під постійним контролем з боку громадськості.

І, насамкінець. Кожна людина прагне щастя, гідного її природнім талантам, розкритим спочатку в сім’ї і згодом зреалізованим через систему освіти в соціумі. Тут кожна сім’я в державі як первина та найголовніша ланка формування і розвитку особистості творить стартові можливості для повноцінної самореалізації кожної дитини в майбутньому як громадянина, сім’янина і професіонала. І лише справжній громадянин, сім’янин і професіонал буде твердо переконаний, що Україна для нього понад усе.

Дякую за увагу.


Новости
Archive
Search By Tags
Тегов пока нет.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page